NovaVera Nasıl Doğdu?

2020 EVOOWorldRanking Dünya Kalite Sıralamasında, Dünyanın En iyi 6. Zeytinyağı Üreticisi, ülkemizin en çok ödül alan zeytinyağı ve bir kadın girişimci markası olan NovaVera'nın hikayesi, 2018 yılında Ayvalık'ta başladı.

ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu Bahar Alan, yaşadığı bir sağlık sorununun ardından en önemli iki değerinin sağlık ve doğayla uyum olduğunu fark etmiş, rotasını yüzyıllardır zeytin ve zeytinyağının merkezi olan Ayvalık'a çevirmiş ve 25 yıllık kurumsal çalışma hayatının ardından girişimciliğe adım atmıştır.

 
 

"Her şey pırıl pırıl bir ilkbahar sabahı başladı. Kollarımla kavrayamadığım kadar kalın gövdeli ağaçları, rüzgarda renk değiştiren yaprakları, ferahlığı, kokusu, gelincikler ve üstlerinde uçuşan kelebeklerle bir bahçe. Görmüş geçirmiş, güzel yaşlanmış, dimdik ayakta duran insanlar gibi ilham veren zeytin ağaçları.

Büyülenmiştim. Hiç beklemediğim bir anda giriverdiler hayatıma. Ve en son ne zaman olduğunu hatırlayamadığım kadar uzun bir zamandır ilk kez o akşam heyecandan, mutluluktan uyuyamadım.

Artık her gün nasıl olduklarını merak edeceğimiz "ölmez ağaç"larımız vardı Ayvalık'ta..."

'Yeni Bahar', 'Yeni Gerçek' anlamına gelen 'NovaVera' adı da buradan ortaya çıkar.

Manisa'da ise çoğu yeni dikilen daha genç zeytinler, ailenin daha genç fertleri vardır. Bir karış boyunda minicik fidanken gitgide büyümelerini heyecan ve mutlulukla izlemektedirler.

Değerlerimiz

NovaVera olarak bu iki temel değeri, SAĞLIK ve DOĞAYLA UYUM içinde üretimi ilke edindik. Doğa'nın bize sunduklarını bozmadan, kirletmeden, özenle işleyerek sağlığa en faydalı şekli ile üretmeyi hedefledik. İnsan hayatına ve sağlığına verdikleri bu önemi hatırlatması için de sloganımızı Ömrünüze Sağlık olarak belirledik.

 

NovaVera Bahçeleri

 

NovaVera zeytinyağları, Ayvalık ve Manisa'daki bahçelerde toplam 1.450 dönüm özel arazide bulunan 50.000 zeytin ağacından toplanan zeytinlerden sıkılarak elde edilir.

Manisa'da 600 metre yükseklikte yetişen Trilye çeşidi zeytinler, gerek ideal yüksekliği, gerek toprak yapısı ve diğer iklim koşulları, gerekse çevresinde yer alan ağaç çeşitliliği nedeni ile yüksek polifenol ve yoğun meyvemsiliğe sahip zeytinyağları vermektedir.

TürkGap ve ORSER Organik Tarım Sertifikalarına sahip zeytinlikler, doğaya zarar vermeyen damlama yöntemiyle sadece ihtiyaç duyduğu kadar sulanır.

Nasıl Üretiyoruz?

NovaVera'da doğanın bütünü ile uyum içinde olmak ve var olurken çevreye zarar vermemek esastır.

Bu sebeple

  1. Bahçelerimizde organik tarım yapıyoruz.
  2. Ağaçlarımızı damlama sulama yöntemi ile sadece gerektiği kadar suluyoruz.
  3. Zeytinyağlarımızda hiç bir ilaç kalıntısı olmadığını akredite testlerle güvence altına alıyoruz.
  4. Üretimimizde iki fazlı, çevre dostu sistem kullanıyoruz. Zeytin hamuruna "su eklemeden" üretim yapıyoruz, böylece karasu oluşmuyor.
  5. Katı haldeki pirinamızı ise geri dönüşüm tesislerine göndererek bu ürünün yakıt haline getirilmesine katkıda bulunuyoruz.

2018 yılından bu yana Ayvalık'ta sadece kendi zeytinlerimizi işleyen ISO 22000, ISO 9000, ISO 14000 ve BRC sertifikalarına sahip tesisimizde üretim yapıyoruz.

 
 

Zeytinlerin Taşınması

Zeytinler, hasatın hemen ardından fabrikamıza taşınır ve sıkım işlemine başlanır. Fabrikamızda dışarıya sıkım yapılmadığından ürünler hiç bekletilmeden sıkıma alınır. Daha uzak mesafelerden getirilen zeytinlerde ise iklimlendirilmiş araçlar kullanılır.

Seçme, Ayırma ve Çi̇ft Yıkama

Zeytinler, öncelikle seçme ayırma bandında ayıklanır. Bozuk, kusurlu zeytinler gözle kontrolden geçerek ayrılır.

Sonrasında zeytinler çift yıkamalı sistemden geçirilerek tanelerin üzerindeki tüm kalıntıların temizlendiğinden emin olunur.

Yıkama suyu olarak özel filtreden geçen şebeke suyu kullanılır.

Soğuk Sıkım

Bir zeytinyağına soğuk sıkım denebilmesi için zeytin hamurunun, üretimin hiçbir aşamasında belli sıcaklığın üzerinde ısınmaması gereklidir. Soğuk sıkım yapılabilmesi için sıkım yapılan makinenin sürtünmeyi azaltan belli bazı özelliklere sahip olması ve gerektiğinde hamurun soğutulmasına imkan tanıması önemlidir. NovaVera bu teknolojiye sahip üretim altyapısı nedeni ile hamur sıcaklığını 6 noktada ölçer ve hamuru belli noktalarda soğutur. Tüm ürünlerde soğuk sıkım yapılmaktadır.

Zeytinyağının 3 düşmanı vardır:

  • Isı
  • Işık
  • Oksijen

Saklama

Bu üç unsurdan korumak için, zeytinyağları 18-20 derece arasında iklimlendirilmiş ortamda, çelik tanklarda, oksijenle temasını tamamen keserek saklanmakta, sonrasında havayla teması en aza indiren bilyeli kapaklı, UV filtreli özel koyu renk şişelerde satışa sunulmaktadır.

 
Çerez Kullanımı

NovaVera olarak size daha iyi hizmet verebilmek ve alışveriş deneyiminizi iyileştirmek adına internet sitemizde yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanılmaktadır. Sitemizde kalarak çerezlere izin vermektesiniz.